Espresso
In 1954, toen de economie nog in de opbouwfase zat, ging Prager met zijn vrouw naar Wenen en hij nam op de gok een espressomachine mee naar Nederland. Hij was waarschijnlijk één van de eersten in Noord-Europa met zo’n machine. Het bleek een gouden greep te zijn: iedereen kwam die koffie bij ons proberen. Zijn vrouw schrijft: “In 1954 waren we in Wenen geweest en hadden daar de espresso ontdekt! Prager wilde dat ook in Nederland introduceren. De koffie was hier gewoon niet om te drinken, omdat het de hele dag in het apparaat zat. Dus de ontdekking van de espresso, waarbij ieder kopje vers gezet werd, was een geweldige vooruitgang. Hij kocht een apparaat voor zes kopjes en heel Den Haag kwam erop af. Mensen van het Binnenhof en ministers. Ook Koningin Juliana heeft onze koffie gedronken in ‘Vienna’, onze (toenmalige) tweede zaak op de Plaats. Het mooie van de Wiener Konditorei is dat er in al die tijd nauwelijks iets is veranderd aan het interieur. Dat geldt ook voor de receptuur.” Uit de Memoires van Hans Prager-Lukassen
Sacher Slag
Prager had al snel door dat de Nederlanders dol waren op slagroom, zeker na de magere oorlogsjaren. Hij besloot om het recept van de klassieke Sachertaart met abrikozenjam te veranderen. In plaats van met jam vulde hij de chocoladetaart met slagroom. Dit werd zo’n geliefd stuk gebak, dat we het vandaag de dag nog altijd op deze manier maken. Veel mensen wilde hierop nog extra slagroom. Het is voor een hele generatie een gewoonte geworden om bij de Wiener een Sacher-Slag te bestellen. Heb je nu ook trek gekregen in Sachertorte gevuld met slagroom? Kom het bij ons proberen of bestel hier.